onsdag 25 mars 2009


lite info om vad nbv tycker att en studiecirkel ska vara ....


Arbetet i studiecirklar är mycket fritt, men vissa ”regler” finns. Studiecirkelns arbete bygger på deltagarnas eget kunskapssökande. Antalet träffar, ämnesval, deltagarantal med mera beror på ämnet. Av pedagogiska och ekonomiska skäl är antalet deltagare ofta högre än miniantalet. Vi har satt en nedre åldersgräns till 13 år för att få räknas som deltagare.

  • Studiegruppen består av minst 3 deltagare och bör inte vara fler än 12.
  • Ni träffas normalt en till två gånger per vecka.
  • Ni arbetar minst 1 och max 4 studietimmar varje gång.
  • Varje studietimme är 45 minuter lång.
  • Studiegruppen ska träffas minst tre gånger och ska omfatta minst 9 studietimmar.
  • Studiegruppen arbetar till dess att det gemensamma målet uppnåtts.
  • Ni ska ha roliga och lärorika träffar.
  • Ni kan eventuellt få ersättning för delar av era utlägg under cirkelns gång.
  • För att räknas som deltagare i studiecirkel räknas den som varit närvarande vid minst tre av cirkelns träffar, varav minst en gång under någon av de tre första träffarna.
  • Varje cirkeldeltagare skall ha tillgång till arbets- eller studieplan.
  • Om deltagarna vill kan ett dagboksblad komplettera studieplan och närvarolista. Den är en bra dokumentation över cirkelns arbete.

26/3

hej hej ! i dag så var jag och carro på en träff med monica och en annan person som jag inte kommer ihåg vad hon heter. men det verka jätte trevliga och ville jättegärna hjälpa oss med e studiecirkel, och det berättade att vi kunde få möjligheten genom dem att resa runt till olika daghem och bibliotek och redovisa några sagor och berättelser. sedan var det därimot inte så posetiva till vårat förslag att trycka dem i slutändan , för då kunde det inte hjälpa oss på de sättet vi ville, utan mest ge oss bidrag under processen. de gav även ett förslag å ett hemsida som vi kunde skicka in till för att de skulle kollla igenom berättelserna så att de är korekt stavade och bra texter innan man läser och er ut berättelserna.

de ville även att vi skulel snacka lite med jerker för att få lite mer info om ngt, kommer inte ihåg vad men vi anteckna på carros block så jag får väl reda på de senare.


efter att vi hade besökt dem på vuxenskolan , var man lite fundersam på hur vi skulle göra. om vi skulle ta hjälp från dem eller om vi skulle göra de från ann.louies för att vi gillade inte att de va skeptiska till att hjälpa oss med våran slutprodukt. och jag började även fundera på vad jag skulle vilja ha som slutprodukt. det kanske kunde vara att läsa dem för barn på barnhem och på bilbliotek . för det skule vara riktigt intressant. men samtidigt så vill ja självklart ha en tryckt bok oxo. så efter vårat besök med vuxenskolan , fick ja fler tankar i mitt huvud hur jag kunde ha oh hur ja skulle göra min redovisning.

RINGDE ANN-LOUISE

efter att vi hade kommit tillbaka från vårat möte så tog jag tag i luren och ringde till ann-louies för att se vad hon hade för tankar occh funderingar. hon hon verkade vara jätte posetiv till våra tankar och hur vi ville ha de. hon berättade att hon var jätte glad att vi hade satt upp ett sådant mål. alltså att vi ville trycka ngr böcker och hon sa att dem jättegärna kunde tänka sig att bidrag till pengar vid våran tryckning. ville även hjälpa oss om vi hae ngr frågor och matrial. så nu e då frågan vilken ska man välja ? sa man välja dem som kan hjälpa oss att få läsare, eller att få den slutprodukt som vi hade "drömt" om från början.

jag och carro blev allt lite busiga och bestämmde oss lite smått över att vi kanske kunde ta till hjälp av dem båda. men ja vet inte om de e olagligt. eller om man kan göra det på de sättet. tänkte att vi skulle snacka med ngr lärare för att se. skulle kännas lite dumt om man gjorde något som inte var tilllåtet. men jag ska allt försöka ta reda på det genom olika fakta blad. för annar som de e tilllåtet så e de bara att kökra på och försöka locka personer på skolan att vara med.

men jag tycker verkligen att vi ska söka bidrag från olika affärer , för det jkan verkligen hjälpa oss ! .. oh det måste vi nog göra snart för att komma igång med detta .. shit man känner verkligen att resan har börjat

tisdag 24 mars 2009

24/3 -09

Hej i dag har jag och carro fått svar från monica att vi kan träffa henne kl 10 på onsdagen den 25 mars ! så i morron är de dags och se vad de har att erbjuda oss :D

har även fått svar från en som hette ann - louies och ville jätte gärna hjälpa oss , just nu har vi ett problem ,för att hur ska vi göra om båda vill hjälpa oss att trycka, jag hoppas verkligen att vi kan komma fram till ett bra förslag :S för annars kan det bli jobbigt. men det känns som om det är bättre att man har två än inga ! och vi juh inte sagt till dem att vi verkligen vill ha dem som hjälper oss med våran studiecirkel och vårat tryck. men i ella fall så ringde vi till ann - louies i dag men tuvär var hon i sth å fixa med ngt så vi skulle tydligen ringa henne i morron då hon skulle vara hemma. asso jag fattar inte att det ska vara så jobbigt att ringa till främande människor i telefonen. blir alltid lite nervös innan. men som tur va verkade hon jätte trevlig så jag hoppas att vi kommer att träffa henne fram över. men nu ska jag ta och vara lite duktig och arbete hej svej så länge ! :D

fredag 20 mars 2009

hej idag då skulle hela projektplanen vara klar och jag känner att jag är klar med den , men jag är nog inte så jätte nöjd med min planering, jag tycker att det är svårt att sätta tid och när jag ska göra allt. för jag tycker att jag inte kan bestämma vad jag ska göra för att jag kommer antagligen att göra helt anorlunda.


jag har även haft lite funderingar på att kanske ha någon kontakt men UF, så att man kan genomföra så att boken blir tryckt. Det skulle antagligen göra så att man skulle vara tvungen att vara med i massor av olika mässor och tävlingar. Men det är klart att det är bra om jag vill sälja mina böcker. men jag är inte riktigt säker på hur jag vill gå till väga. därför måste jag börja fudera på vad jag vill. Men just nu känns det som om jag mest ska ha några exemplar som jag ska ge till mina släktingar och ett exemplar till minne för mig själv.

Och om jag skulle stasa på att starta ett eget företag skulle jag behöva ge mycket tid till det och det tro jag att jag inte hinner. Jag skulle även vara tvungen att vara duktig på att markandsföra och kunna dokumentera mycket inom ekonomin. och det är inte min starkaste sida, fast det är klart att man kan sammarbeta med någon så att någon annan kan ta hand om ekonomin och jag kan ta hand om något annat som jag är bra på.Jag tror det är därför jag samarbetar med caroline på den detta projekt.

om man går barn och fritid finns det tydligen en kurs som berättar om sagornas betydelse och det skulle verkligen vara intressant och veta, för att kuna få ett så bra resultat som möjligt, asso jag vet lite, de där med alla barn lär sig alltid genom miljöer och hur andra beter sig.
så jag funderar lite på om man ska försöka få kontskt med barn och fritids lärare som har den kursen så kan de få berätta lite om detta, eller om man snackar med katharina. för hon är juh expert på psykologi och det kan svara på många frågor som man har.
jag ska försöka snacka med carro så kan man försöka fixa lite möten och så.
sedan sa niklas att ha kunde snacka med några kompisar till honom som går barn och fritid så kanske vi kan ha ngn slags intervju för att försöka få fram hur barn reagerar och tar till sig av sagor.

ska göra
* snacka me jerker
* skicka mail, ringa monica rodriguez
* försöka skaffa bidrag, fråga olika affärer , företag i stan i vbg


innan vi ska skriva mailet måste vi fundera mer på hur många ex vi ska göra och hur mycket pengar vi ska försöka sammla ihop. då att de vi snackar med och har bett om bidrag av ska ungefär veta hur mycket vi vill ha och vad vi ska ha pengarna till, förklara exakt vad vi ska göra med pengarna, för jag tror inte att de vill ge oss penngar som de inte vet vad som händer dem.

i dag var vi på karins studiebidrags "lektion" och då diskuterade vi lite med henne om hur vi kunde göra , hon tyckte att vi hade valt bra företag och grupper att söka bidrag i från, hon ville jätte gärna diksskutera om hur vi ska göra i framtiden å så , hon verkade mycket intresserad.
hon berättade att mna även kunde söka bidrag inom biblioteket och som genkännst eller bara för skojskull skulle man kuna läsa på sagustuder eller åka runt på olika bibliotek och läsa mina bok och sedan kunde man lixom läsa inom förskolor och få resons av barnen. så vi ska allt försöka gå till biblioteket och även kuna koppla till kommunhuset i vbg och då kanske mna kan söka på ngn slags kultur sak eller barn sak för att få de. jag hoppas att det kommer gå väga och då kan man juh förklara vad man ska göra inom kulturen för att göra någon posetivt för barnen och vbg.


nu har vi haft möte med jerker och har diskuterat och bollat våra idér med honom, vi kom fram till att vi ville skriva två böcker i en. alltså att ena sidan är carros och andra sidan om man väner på den är det min saga. detta gör att båda vinner på läsare och det blir mycket billigare att trycka den. för att en bok blir dett mycket biligre , för man kan juh lixom ta 100 Ex då för att man kan då ta 50 ex var så att det blir lättare att sälja varje bok då. jag tycker att vi har kommit längre farm i våran utveckling !

vi skcikade juh ut lite mail till olika ställen och vi har fått två svar , de andra som vi fick var från NBV och hon hette ann - luise frihberg och hon verkade vara mycket intresserade av vårat förslag. så vi föreslog att vi skulle ringa på måndag och hon tyckte det var en bra idé ! :D därför ska jag och carro ringa henne på måndag och snacka med henne och se va hon tycker , så jag hoppas verkligen att de vill ge oss ett slags bidrag.

sedan så skickade vi även som förslag att vi skulle träffas på ons den 25 och ha ett möte :P så nu väntar vi bara på ett svar så vi vet om det skulle funka för henne ( monica ) .. för att det är alltså upp till henne vilken tid, klart att jag har lektioner , men det är bara en . så man kan juh hoppas att det är på ngn tid som är efter lunch :D men nu ska jag dra .. så thjoo hej !!!ha en go helg :D

torsdag 19 mars 2009

Dag 19/3 -09 söka bidrag dagen :D wiii

hej

idag har jag kommit gram i mitt arbete, jag har sammarbetat mycket med carro idag, det var riktigt trevligt !

Dagen började med att vi var tvunga att lyssna på en genomgång med jesper och åsa efter det så skrev jag min projektplanering som man ska vara klar med i morron. Det var gött å få det avklarat, men jag kommer antagligen att ändra mitt schema en hel del men jaja...

sedan så skrev vi ett mail och skickade i väg till olika ställen som kunde tänka sig att hjälpa oss att starta en studiecirkel. bokcirkel var mest skyddsmantel för att de skulle hjälpa oss att trycka våra böcker. alltså klart att vi kommer ha en liten cirkel med inom en viss regel var man tvungen att vara minst 6 och vi är juh bara 2 ,därför var vi tvungna att skriva som om vi var en grupp som ville skapa en cirkel. Men jag hoppas att det är lagligt :D hhihi

detta kommer förhoppningsvis hjälpa oss att få in birdag från olika ställen i vbg och thn så att vi själva slipper lägga ut pengar på tryckning.

det som vi skicka till var :
folkunversitetet
NBV
studieförbundet vuxenskolan
medborgarskolan
innovatum

Vi tänkte att vi skulle försöka att ta reda på om några bokaffärer vill hjälpa oss, därför tänkte vi att vi skulle lyfta på oss och vandra till stadens city för att snacka med dem. Eller skicka något mail till dem. men det känns lite bätter att komma dit personligen så de vet vem man är och vilka de hjälper.

asso jag har försökt att skissa upp några figurer som jag kan tänka mig ha med i min bok, kan säkert lägga in lite bilder sen så får ni ser hur dem ser ut. jag kännde att de skulle vara ganska "barnsliga" för att det är juh en barn bok jag ska skriva inte en vuxenbok. Men jag känner att många 3:or rekomederade att det är bra att vara i tid, det är därför jag redan tänker på sådana saker. Hade även planerat att jag skulle försöka komma på storyn så fort som möjligt så jag kan skriva en skiss och sedan kan jag lixom bara förbättra den under processen. jag vill juh att det ska göra så att barnen lär sig något genom den. för att när man är liten lär man sig mycket av miljön och hur andra beter sig. Därför skulle det vara bra om boken skulle ge ett posetivt intryck så att barnen börjar ta över från bokens inneghåll och därför ska man inte använda några hårda ord i boken som leder in dem på "andra vägar" , om ni fattar vad jag menar ?! :P

förrästen så fick vi svar från en person som hette Monica Rodrigue, det verkade som om hon var intresserad att hjälpa oss med våran så kallade "studiecirkel". fast det är juh säkert inte säkert än. Men det är posetivt att någon svarade i ella fall ! :D
hon ville jätte gärna traffa oss och ville att vi skulle ringa eller skriva på mail vilken tid vi kunde komma för bi. Så nu är det bara dax att snacka med carro och komma fram till en bra tid för att boka möte med henne. håll tummarna att det går bra nu då ! jag hoppas verkligen på detta för att det skulle verkligen bevisa att turen är med oss :D

kommer att meddela mer om detta, när vi kommer att träffa henne och hur det gick och så ...
så ha det gött

onsdag 18 mars 2009

Dag 18/3-09

hej svej

Idag är det 3 dagen på projektarbetsveckan och det känns som om man börjar bli lite mer säker på vad det handlar om och hur man ska gå till väga. Det som är konstigt är bara att man redan nu börjar känna stressen, fast det är ungefär ett år kvar innan det ska vara klart.

Idag har jag bokat ett möte med jerker för att diskutera lite om hur man ska gå till väga och om han har några tipps för en nybörjare som mig. Han är ju mer erfaren på att skriva och trycka böcker. Problemet är bara att han är ganska fullbokad nu när treorna har redovisningar så att han kunde bar 10 min men jag hoppas att det kommer räcka för att få lite information och tipps.

Det är även så att vi försöker verkligen att hitta bra förlag till vårat tryckeri och det kan vara ganska komlicerat för att antingen är det väldigt dyrt eller så ligger det för långt bort. Som jag sa igår så skulle det vara intressant att vara med när det trycker böckerna så att man kan få ett humm av hur det går till och att man kan säga exakt hur man vill ha det.

... men nu e jag hungrig och ska a dra och käka, undra vad det blir i dag ? hoppas att det blir ngt gott :D


Nu har jag haft möte med jerker och han hjälpte mig att hitta olika förlag som han tyckte var bra. ett av dem hette ngt med gordinegenbok.se och den rekomenderade han stort fast det var mest om man inte ville ha så många exemplar för annars kunde det bli lite dyrt. jag hade för mig att en bok med en tjock pärm kostade ugefär 3oo-400 kronor och då skulle boken innehålla 50 sidor. det var även så att bilderna skulle bli riktigt bra för att dessa böcker var mer lämpade till fotoböcker. och det gillade jag pågrund av att jag kommer antagligen ha många bilder i boken för att det är så de e i barnböcker. jag har funderat mycket på detta med vilken sorts stil jag ska måla bilderna med om jag ska göra det på datorn eller måla för hand. Eller om jag kan göra på något annat sätt ?!

Jag frågade även honom om han visste någon som kunde ge bidrag och han rekomenderade några som han kunde tänka sig skulle kunde ge lite. jerker sa även att han tyckte att vi skulle kunde fråga i olika bok butiker som kanske kunde ge en summa för att hjälpa mig trycka boken. Fast det e bra att fundera ut lite innan ,vad man ska säga. för att det hänger mycket på att säga frågan på rätt sätt så att de i butiken blir posetiva till mitt förslag och så att dem gärna ger bidrag. Man kan även be om bidrag i andra företag som finns i staden. Fast antagligen kanske det är bättre om det har en kompling till kultur.

men nu ska jag dra thjo hej !

tisdag 17 mars 2009

Dag 1- 17/3 -09 nu börjar de !

Detta är då en sags loggbok som jag kommer att använda till mitt projektarbete

Jag har funderat en del på vad jag skulle vilja göra för något, från början tänkte jag att jag skulle göra en slags utställning med olika slags tavlor som hade med samhället att göra. Sedan så ändra jag mig ganska fort och kom fram till att det skulle vara kul och skriva en barnbok, barnboken som ja ska skriva ska då vara för barn som t.ex. i den ålderna när man börjar att läsa, kanske vid 5-7 års åldern.
Boken ska då innehålla ganska mycket text. Texten ska vara barn vänlig, alltså den ska vara i en sådan storlek så att det kan läsa den och inga komlicerade ord. Jag hade alltså då tänkt att jag skulle kolla på andra barnböcker för att få insperation och även fråga barn på frit vid fridagymnasiet för att se vad just dem skulle vilja ha för bok. så klart kommer jag då göra en slags undersöknig som jag hoppas kommer att leda till ett bra resultat av vilken slags bok som är de bästa resultatet enligt barnen. Alltså se vilken bok som är mer efterfrågad än de andra.

Boken skall också ge en slags mening, alltså den ska gör så att barnen lär sig något med hjälp av boken.
t.ex. att man kan lära barnen genom boken att de skall inte mobba varandra och acceptera varandra för dem de är. detta gör man då genom olika roliga figurer och ett lätt språk så att de inte blir tråkigt.

Boken ska också innehålla många bilder, bilderna ska vara handmålade av mig. Det kommer att vara mycket detaljer för att göra så att de blir mer intresserade att kolla på för barnen. Jag tänkte att man skulle ha med olika roliga figurer som är ganska realistiska. alltså de ska se vad de är för slags djur, klart att det kan vara tecknade,eller gjorda på ett roligt sätt men ändå ska de kunna koppla till några figurer. Tänkte att jag skulle kunda kika lite på olka barn bilder som barn skulle gilla och försöka komma fram till varför det just är en barnbild och hur jag ska göra för att mina bilder ska bli mer som de barnbilderna i andra böcker. ( ska alltså inte måla av dem bara söka efter insperation )

Bilderna ska finnas på ungefär varanan sida eller mer. Så att barnen blir mer intresserade fast dem inte kan läsa.


Mitt syfte med den här uppgiften är att jag ska försöka att bli sponsrad av ett företag och så att den trycks och kan andvändas i verkliga livet.

Kommer att samarbeta lite med Caroline Lindberg på kontakt fronten, alltså att vi söker fram olika företag, boktryckare som vill sponsra eller hjälpa oss att trycka våra böcker till en form som kan säljas i affärer. och vi har redan hittat ett antal hemsidor som kan hjälpa oss b.la. bokutgivning.se och även en annan bra hemsida som kulturradet.se (kulturådet.se) för att få kanske bidrag( stependium ) som kan hjälpa oss med den ekonomiska fronten.

efter att vi hade kollat runt lite på de olika hemsidorna fick vi förslag av åsa att vi skulle försöka att besöka biblioteket för att hitta ett företag( hemsida ) som kunde tänka sig att ge bidrag/ stependium till att trycka böckerna som vi hade tänkt och göra. När vi kom fram till biblioteket gav mannen i informationen oss olika böcker. Det var verkligen krångliga att titta i för det fanns flera hundra ställen man kunde bländra bland. Tiden rann i väg och vi hann ine kolla så mycket i böckerna och det som var en nackdel med dessa böcker var att man inte fick låna hem dem. Men vi hittade två bra allternativ som man kunde söka till. Och för att få dessa behövde man antingen bo eller ha en sorts koppling till Vänersborg och Trollhättan. Sedan hjälpte han i informationen oss att hitta ett annat bra alternativ, har inte kollat på det så noga meddet verkar bra. Det fanns tydligen en företag som tydligen ängade sig till att ge bidrag för att trycka böcker av privatpersoner.

hemsidan visar en relevant information och den verkar trovärdig pågrund utav att man kan även köpa böcker som har trycks i detta förlag.Det som var bra med den här hemsidan var att man kunde se priserna och räckna ut ungefär hur mycket det kunde kosta. Man blir verkligen rädd när man ser siffrorna. Jag hoppas verkligen att vi (jag) kommer att få något slags bidrag för det lär behövas.

För att det ska bli billigare kan man även medverka i tryckeriet och även påverka lättare, så att man mer får exakt hur man vill att det ska se ut. Problemet är bara att tryckeriet ligger i Stockholm.Klart att det skulle vara intressant att resa dit för at se hur en "tryckningsverkstad" ser ut. För att det kan även vara en del i processen och se hur man går tillväga för att få sin slutprodukt. Och det skulle även bli någon inom reduvisningen, att man berättar hur det går till från att göra en tankekarta till att trycka sin egen bok och försöka få ut den på marknaden.
Jag tror även att lyssnarna skulle tycka att det var intressant och veta resans gång inte bara läsa och kika på boken.

hej då så länge .. kommer allt att fortsätta skriva .......